- החוקרים סבורים שמקורה של החלבה בחצי האי ערב במאה השביעית, אלא שאז היה מדובר בעיסת תמרים מומתקת עם חלב.
- מספרים שהסולטן הטורקי סולימן הגדול ,שחי במאה ה-15 בנה בארמונו מטבחים מיוחדים להכנת חלבה.
- המילה חלבה הגיעה לעברית וללשונות רבות אחרות מן הערבית, ופירושה “ממתק” שמה המלא של החלבה בערבית הוא חַלַאוַה טַחִינִיַּה – حَلاوَة طَحِينِيَّة, כלומר ‘ממתק טחינה’.
- שורש ה-Saponaria Officinalis, המכונה גם “שורש החלבה”, שמקורו בטורקיה ובאיראן, מאפשר להקציף את החלבה בתהליך הכנתה. הקצפה יוצרת את סיבי הסוכר העדינים, שנותנים לחלבה את מרקמה המיוחד.
- בעיראק מכינים את החלבה לא משומשום , אלא מקמח חיטה, ביוון מכינים אותה מגבינת עיזים, באיזור העיר שיראז באיראן נהוג להכין חלבה מאורז מבושל ואילו בערב הסעודית מכינים אותה מקמח תירס, חמאה, סוכר, הל וזעפרן.
- בזנזיבר מכינים חלבה מחלב קוקוס וקמח אורז, שנמכרת רק בקרנבלים.
- ממש כפי שנוהגים עם גבינות צרפתיות משובחות, מומלץ להוציא מהמקרר את חתיכת החלבה המיועדת לאכילה ולהניח לה להגיע לטמפרטורת החדר.
- חלבה מומלצת מאוד לילדים, נשים בהריון ולנשים מניקות.
- שומשום, שהוא הרכיב העיקרי ממנו עשויה החלבה, מכיל סידן וברזל, החיוניים לבריאות השלד ויצור כדוריות דם אדומות.
- טחינת החלבה עשירה בשומנים טובים – המכילים חומצות שומן בלתי רוויות. צריכה של חומצות שומן בלתי רוויות מסייעת לאיזון רמת הכולסטרול בדם.